tirsdag 14. februar 2012

Busstreik i Curitiba

Brasilianerne kan streike, og streiken rammer stort og kan vare lenge. I fjor hadde vi bank- og poststreik som varte i nesten én måned. Nå streiker mye av politistyrken i Salvador i Nordøst-Brasil og antall mord og kriminelle handlinger når nye rekorder. Politiet i andre delstater krever også mer lønn og i Rio de Janeiro jobber myndighetene hardt med å unngå politistreik nå rett før karnevalet.

Men i Curitiba er det bussjåførene og billettørene det dreier seg om. De krever hele 40 % mer i lønn og gikk ut i streik fra i dag av. Ingen busser er å se i byen, ikke en gang de 30 % som i følgen loven ikke har tillatelse til å streike. Det skaper kaos!! Bussystemet i Curitiba er kjent for å være veldig godt utviklet. Svært mange bruker buss hver dag for å komme seg på jobb. I dag melder fabrikker om at de mangler over 60 % av arbeidsstyrken. De som jobbet nattskift blir kommandert til å fortsette arbeidet videre utover dagen. Handlegatene i sentrum ser ut som det skulle vært søndag, over halvparten av butikken holder stengt pga mangle på personale og de butikken som holder åpent, mangler kunder. Trafikken ellers er enorm med langt flere biler enn normalt og mange pirattaxier som ser muligheten for å tjene ekstra penger. Det er meldt inn flere ulykker i trafikken enn normalt.


Det skal bli spennende å se hvor lenge streiken kan pågå. Bussjåførene truer med at den kan bli langvarig, men det har jeg litt vanskelig for å tro på, konsekvensene for hele byens befolkning er for store.

De eneste gladmeldingene har kommet på Facebook fra FATEV-studenter som plutselig fikk en ekstra fridag!

Ingen kommentarer: